Probiyotik Bakterilerin Dünyası
Probiyotikler insanlarda bağırsak florasında yaşayan, sindirime yardımcı olan bakteriler, mikro organizmalardır. Bir çok çeşidi bulunmakla birlikte güvenle tüketilebilir kabul edilmektedir.
Dodola Probiyotik Yoğurt Mayası içerdiği Lactobacillus Bulgaricus bakterileri ile yoğurda doku ve aroma katmakta, Lactobacillus Plantarum bakterileri ile de probiyotik özellik kazandırmaktadır.
1. Lactobacillus Plantarum'un Güvenliği
L. plantarum, doğal fermente gıdalarda sıklıkla rastlanan ve uzun süredir güvenli bir şekilde kullanılmakta olan bir bakteridir. L. plantarum’un güvenli olduğu hakkında birçok rapor bulunmaktadır (Harty et al., 1994).
Bir çalışmada, farelere L. plantarum 299v suşunun verilmesinden sonra 96 saat içinde kan ve kalpte L. plantarum bulunmadığı gösterilmiştir. Bu deney L.plantarum’un bağırsaklardan kana geçebilmesi durumunda bile bir risk oluşturmadığını göstermektedir (Adawi et al., 2002).
İnsan tükürüğünden elde edilen L. plantarum NCIMB 8826 suşu farelere verildiğinde, fare bağırsağında herhangi bir sorun oluşmadığı görülmüş. Fare bağırsağında herhangi bir şişkinlik, iltihap veya anormallik tespit edilmemiş (Pavan, 2003).
Ayrıca, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), L. plantarum'u antibiyotiklere karşı direnci olmadığı sürece Gıda ve yemlerde kullanılmasının güvenli olduğunu belitmektedir (EFSA, 2013).
L.plantarum J1 suşunun hiç bir transfer edilebilir antibiyotik direnç geni veya virülans faktörü içermediği tüm genom çalışmaları ile tescil edilmiştir.
2. Lactobacillus Plantarum'un Probiyotik Özellikleri
Probiyotikler, yeterli miktarlarda uygulandığında konakçıya sağlık faydası sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır (FAO/WHO 2002). L.plantarum J1 suşu dünyada üst sindirim sisteminden (ağız miğd eve incebağırsaklardan) %100’e yakın oranda canlı geçebilen tek probiyotiktir.
Bu oran özel geliştirilmiş kapsül ile tüketilen Bifidobacterium lactis UMB1, Bifidobacterium longum UM-B2) and 3 lactobacilli (Lactobacillus acidophilus UM-L1, Lactobacillus plantarum UM-L2, Lactobacillus brevis UM-L3) suşları için yalnızca %2 olarak belirlenmiştir (Venema ve ark 2020). Yoğurt bakterileri üzerine yapılmış bir çalışmada 30 farklı S.termofilus suşu içinden en yüksek canlılığa sahip olacağı dşünülen 5 suşun sindirim sistemindeki canlılığı değerlendirilmiş ve en yüksek canlılık gösteren suşların bile binde 3 seviyeside kaldığı gözlemlenmiştir (Uriot ve ark 2016). Seçilen Bifidobacterium longum subsp. Longum suşlarının üst sindirim sisteminden geçişin inceleyen bir çalışmada ise aketilerin yalnızca en dayanıklı suşun %0.89 oranında canlı kalabildiği gözlemlemlenmiştir (Garnon ve ark. 2015).
Bu nedenle yeteri sayıda aktif bakterinin kalın bağırsaklarımıza ulaştırılmasında güçlü bir probiyotik içeren yoğurdun tüketilmesi çok büyük önem taşımaktadır.
3. Lactobacillus Plantarum'un Sağlık Üzerindeki Etkileri
Johansson ve ark. 1993, 13 kişiye 10 gün boyunca farklı laktik asit bakterilerini içeren bir yulaf çorbası içirmiş ve canlılıklarını takip etmiştir. Çalışma sonucunda insan bağırsaklarında L.plantarum türüne ait bakterilerin L. salivarius, L. reuteri, L. gasseri, L. acidophilus, L. casei, and L. agilis’e göre bağırsaklada daha hakim olduklarını belirlemiş ve bu bakterilerin Anaerobik bakteri sayılarını %75 azalttığı gram negatif anaerobik bakteri sayılarını ise %93 oranında azalttığını belirlemiştir. Gram negatif anaerob bakteriler genellikle enflamasyon gösteren bağırsak bölgelerinden izole edildikleri için bu bakteriler kötü bakteriler olarak görülmektedir.
Johansson ve ark. 1998, 26 sağlıklı bireye 3 hafta boyunca günde bir kere L. plantarum 299v suşu vermiş ve deneme sonunda L.plantarum kullanan bireylerin fekal laktik asit miktarlarının yanısıra propiyonik ve asetik asit miktarlarınında arttığını gözlemlemişlerdir. Bu bulgular genellikle laktik asit üreten L.plantarumun bağırsakta aktif olurken faydalı diğer bakterileride harekete geçirdiğini göstermektedir.
Bukowska ve ark 1998, Kolestrolleri orta düzeyde yüksek olan yetişkinler ile yapmış oldukları bir çalışmada L.plantarum tüketiminin risk faktörleri olan LDL kolestrolün %9.6 fibrinojenin ise %13.5 oranında düştürdüğünü göstermiştir. Bir başka çalışmada L plantarum tüketiminin çok sigara içen bireylerin kolestrol ve fibrinojen seviyeleri üzerine etkileri çalışılmış ve Kolestrolü %11.7 fibrinojeni ise %21 oranında düşürmüşdüğü gözlemlenmiştir. (Naruszewicz ve ark 2002)
Thompson ve ark 2010, yaptıkları araştırmada, Lactobacillus plantarum suşu ile muamele edilmiş sığır epitel hücrelerini rotavirus ile enfekte etmiş ve L.plantarum ile bağışıklığı güclendirilmiş hücrlerde yapılan virus sayımlarının kontrole göre 100 kat daha az olduğunu belirlemişlerdir. Bu sonuçlarını genomik yöntemler ile de anzliz etmiş ve L.plantarumun virüslere karşı bağışıklığı nasıl arttırdığını incelemiştir.
Kaynakça
- Adawi, D., Molin, G., Ahrné, S. and Jeppsson, B. (2002). Safety of the probiotic strain Lactobacillus plantarum DSMZ 9843 (= strain 299v) in an endocarditis animal model. Microbial Ecology in Health and Disease, 14(1), 50-53.
- Bukowska, H., Pieczul-Mroz, J., Jastrzebska, M., Chelstowski, K., & Naruszewicz, M. (1998). Decrease in fibrinogen and LDL-cholesterol levels upon supplementation of diet with Lactobacillus plantarum in subjects with moderately elevated cholesterol. Atherosclerosis, 137(2), 437–438.
- EFSA (2013) FEEDAP Panel (EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed) (Report no 2013,11(5), 3205). Parma, Italy: European Food Safety Authority
- FAO/WHO (2002). Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food: Joint FAO/WHO Working Group meeting, London Ontario, Canada, 30 April-1 May 2002
- Gagnon, M., Savard, P., Rivière, A., LaPointe, G., & Roy, D. (2015). Bioaccessible antioxidants in milk fermented by Bifidobacterium longum subsp. longum strains. BioMed Research International, 2015.
- Harty, D. W. S., Oakey, H. J., Patrikakis, M., Hume, E. B. H. and Knox, K. W. (1994). Pathogenic potential of Lactobacilli. International Journal of Food Microbiology, 24(1), 179-189.
- Johansson, M. L., Molin, G., Jeppsson, B., Nobaek, S., Ahrne, S., & Bengmark, S. (1993). Administration of different Lactobacillus strains in fermented oatmeal soup: In vivo colonization of human intestinal mucosa and effect on the indigenous flora. Applied and Environmental Microbiology, 59(1), 15–20.
- Johansson, M. L., Nobaek, S., Berggren, A., Nyman, M., Björck, I., Ahrne, S. and Molin, G. (1998). Survival of Lactobacillus plantarum DSMZ 9843 (299v), and effect on the short-chain fatty acid content of faeces after ingestion of a rose-hip drink with fermented oats. International Journal of Food Microbiology, 42(1), 29-38.
- Pavan, S., Desreumaux, P. and Mercenier, A. (2003). Use of mouse models to evaluate the persistence, safety, and immune modulation capacities of lactic acid bacteria. Clinical and Diagnostic Laboratory Immunology, 10(4), 696-701
- Thompson, A., Van Moorlehem, E., & Aich, P. (2010). Probiotic-induced priming of innate immunity to protect against rotaviral infection. Probiotics and antimicrobial proteins, 2, 90-97.
- Uriot, O., Galia, W., Awussi, A. A., Perrin, C., Denis, S., Chalancon, S., ... & Roussel, Y. (2016). Use of the dynamic gastro-intestinal model TIM to explore the survival of the yogurt bacterium Streptococcus thermophilus and the metabolic activities induced in the simulated human gut. Food microbiology, 53, 18-29.
- Venema, K., Verhoeven, J., Beckman, C., & Keller, D. (2020). Survival of a probiotic-containing product using capsule-within-capsule technology in an in vitro model of the stomach and small intestine (TIM-1). Beneficial microbes, 11(4), 403-409.
İletişim
Ofis Adresimiz
Yenişehir Mah. Reyhan Cad. No:8/22 Pendik / İstanbul / Türkiye
Çalışma Saatlerimiz
09:00 - 16:00 (Pazartesi - Cuma)
Müşteri Hattı
+90 (216) 206 0124
info@dodola.com
